Met de vervroegde verkiezingen in Nederland in aantocht, wordt er druk gespeculeerd over wie de nieuwe premier van het land zal worden. En met de opkomst van populistische politici over de hele wereld, wordt de vraag steeds prangender: zal Nederland een soort polder-Trump kiezen?
De term “polder-Trump” is de laatste tijd steeds vaker gebruikt om naar politici te verwijzen die populistisch, onconventioneel en polariserend zijn, maar toch een grote aanhang weten te mobiliseren. De vergelijking met de Amerikaanse president Donald Trump is niet louter oppervlakkig – er zijn ook duidelijke overeenkomsten in de politieke stijl en retoriek van sommige Nederlandse politici.
Eén van de meest voor de hand liggende kandidaten voor deze rol is Geert Wilders, de leider van de extreemrechtse Partij voor de Vrijheid (PVV). Wilders staat bekend om zijn harde standpunten over immigratie, de islam en de EU, en hij heeft vaak controversiële uitspraken gedaan die tot veel ophef hebben geleid. Zijn anti-establishment houding en zijn reputatie als een politicus die spreekt voor de “gewone man”, hebben hem een sterke aanhang opgeleverd die hem steunt in zijn strijd tegen de Nederlandse politieke elite.
Een andere kandidaat die vaak in verband wordt gebracht met de term “polder-Trump” is Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie (FVD). Baudet heeft zichzelf gepositioneerd als een radicaal tegenstander van de gevestigde politieke orde en heeft vaak omstreden uitspraken gedaan over onderwerpen als klimaatverandering, immigratie en de EU. Zijn retoriek wordt vaak gekenmerkt door nationalism, anti-globalisme en een sterke nadruk op traditionele Nederlandse waarden.
Het is belangrijk op te merken dat de vergelijking met Trump niet alleen positief bedoeld is. Veel critici zien de politieke stijl van Trump als schadelijk voor de democratie en de internationale betrekkingen, en vrezen dat een soortgelijke politicus in Nederland zou kunnen leiden tot polarisatie en verdeeldheid in de samenleving.
Hoewel de term “polder-Trump” misschien een gevatte manier is om bepaalde politici te omschrijven, is het ook belangrijk om de unieke context van de Nederlandse politiek in acht te nemen. Nederland heeft altijd een consensusgerichte politieke cultuur gehad, gekenmerkt door compromissen en overleg, en het is de vraag of een politicus met een sterk polariserende stijl daarin succesvol kan zijn.
Met de verkiezingen in aantocht, rest nog de vraag wie de nieuwe premier van Nederland zal worden. Zal het een “polder-Trump” zijn die de politieke gevestigde orde op zijn kop zal zetten, of zal Nederland kiezen voor een meer gematigde leider die streeft naar consensus en samenwerking? De toekomst zal het uitwijzen.
Wat is de afgelopen jaar veranderd. Social media en annoniem kunnen communiceren. En dingen op tekst kunnen zetten. Filmpjes enzv. 😀
Mijn God wat een bubbelige pavlov journalistiek.
Journalistieke incrowd ; elitair-populistisch zeg maar 😅
Wilders is niet al jaren tegen migratie. Hij is tegen moslims en daarmee migratie uit moslim landen.
Het verbaasd mij dat zoveel Nederlanders daarmee (onbewust) het signaal afgeven dat moslims niet welkom zijn in onze samenleving. Dat terwijl ze inmiddels volledig vernederlandst zijn, we kennen inmiddels allemaal toch wel die “goede moslim” om de hoek? Leer er meer kennen en je vind er meer. Ga niet uit van nieuws, sociale media en/of Opsporing Verzocht om je beeld van de wereld te bevestigen.
13 jaar rutte niet goedkeuren rutte voor niks rutte in den haag
PVV moet in de regering…..hele wijken scholen openbaar vervoer worden overgenomen…….niet moslims voelen zich erg onveilig
Vraagt U zich niet af waarom wij Wilders gekozen hebben
''Strong man leader, die de rechtstaat en de bevolking links laten liggen als het hen uitkomt" Die Dorresteijn heeft wel een heel selectief geheugen, de Eurofiele politici hebben niets anders gedaan dan de rechtstaat te ondermijnen & beschadigen en de bevolking links laten liggen als het hen uit kwam om de internationale agenda maar te laten doen slagen.
De paralellen zijn verbluffend. Hoor zojuist dat Wilders morgen het Atlantic Hotel in Kijkduin gaat bestormen.
Eerder een soort Boris Johnson. Met dezelfde desastreuze gevolgen.
Ik zie een hoop vleermuizen alleen batman is op vakantie.
Gaat allemaal over rutte, gaat ie nog door dan ? we hebben inclusief balkenende 20 jaar stil gestaan
allemaal met maar één doel ; wilders uit het torentje houden. Dat we inmiddels in een permanente crises
zijn beland is bijzaak .
Trump de enigste USA president van de afgelopen decennia’s die geen oorlog op zijn naam heeft staan.
De waarheid is Krachtig en Hard en zal altijd winnen van de leugen omdat de waarheid altijd eerder is ‼️ De leugens die zijn geproduceerd door de Graaicultuur en Graai economie die zijn onstaan door de bevolking slaafs te houden kan nooit stand houden omdat het crimineel is en dat is wat veel mensen hebben gezien waardoor Wilders nu President hoort te worden die de de leugens doorziet en zag ‼️ Daardoor hebben de leugenaars de PVV hebben willen uitschakelen wat door de Waarheid niet is gelukt ❤💪‼️ Hoernalisten zijn nu bang voor hun baantje omdat de waarheid is opgestaan ‼️💪❤
Wat een gemakzuchtige analyse: strong man. Denk nog eens goed na.
Omtzigt had heel veelcstemmen en is gewoon 10 zetels aan links verloren ..
TRUMP WAS NOOIT ZO RECHTS GEWEEST ALS WILDERS, IK BEN GEEN HOLANDER VERGELIJK TRUMP NIET MET DIE INDONEES DANK U
deze mensen lol
PVV gestemd voor de mensen van Ter Apel ❤ Solidariteit!
Aldus de polder CNN.
Mevrouw De Koning is dus een jaar bezig geweest met het schrijven van een boek over Mark Rutte, om vervolgens tot de onjuiste conclusie te komen dat hij 'niet ideologisch gedreven is'. Kijk naar zijn H.J. Schoo-lezing van bijna exact 10 jaar geleden en je weet dat dat volstrekte nonsens is. Zijn ideologie is niet altijd even sterk naar voren gekomen en op zijn zachtst gezegd kwestieus, maar zeker niet afwezig. Het blijft bewonderenswaardig hoe sommigen niet van hun blinde vlekken af weten te komen en daarmee hun tijd verprutsen.